msen
FAQ BM CONTACT BM FEEDBACK BM SITEMAP BM

                          

  • 09 - 748 5089/ 09 - 748 1957
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
  • Sun - Thu 08.00: 17:00
Selamat

Selamat Datang Ke Laman Web Rasmi

Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Kelantan

selamat_datang
Selamat
alt="mobile"

Bantuan W3C

User Rating: 2 / 5

Star ActiveStar ActiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

PENGENALAN

Laman Web Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Kelantan mempunyai kemudahan untuk capaian Orang Kurang Upaya (OKU) / Disability Access.

Kemudahan ini disediakan bagi memenuhi matlamat W3C Web Accessibility Initiative (WAI) dan Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 supaya menjadikan laman web mesra pengguna terhadap keperluan OKU.

Antara kemudahan yang disediakan seperti berikut:


1. Pengguna Cacat Penglihatan

Bagi pengguna yang cacat penglihatan, terdapat pembaca teks (text reader) di dalam portal ini.Ianya akan menghasilkan suara yang dijana secara automatik sebagai alternatif kepada pengguna cacat penglihatan dimana mereka boleh mendengar dengan jelas isi kandungan yang ingin disampaikan. Cara yang boleh digunakan :

(a) IE Page Reader :

Dapatkan IE Page Reader
Sebelum anda boleh menggunakan komponen ini, anda harus memuat turun MS Speech API. Jika anda menggunakan Windows2000, besar kemungkinan sistem anda sudah memiliki komponen ini. Anda juga perlu memuat turun sekurang-kurangnya satu Speech Engine . Speech Engine adalah 'suara' seseorang lelaki atau perempuan, yang akan bercakap dalam Bahasa Inggeris atau bahasa-bahasa lain. Untuk arahan selanjutnya bagi menggunakan komponen ini.

2. Pilihan Bahasa

Terdapat pilihan bahasa yang disediakan oleh Laman Web Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Kelantan iaitu Bahasa Inggeris. Pengguna boleh memilih bahasa yang bersesuai dengan mereka untuk membaca kandungan di dalam laman web ini.


  • Kemaskini Terakhir : Monday 18 September 2023.

polisi privasi

© Hakcipta Terpelihara 2017 Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri Kelantan.
Paparan terbaik menggunakan pelayar internet Firefox atau Chrome yang terkini.

KELGOV PPST
Polisi